LIBRARY AND CULTURE CENTRE

02 Dun Laoghire Landscape ele clear 02
DÚN LAOGHAIRE-RATHDOWN, IRELAND
The challenge
Combine innovative architecture with contemporary design to create a state-of-the-art facility that competes with the best in Europe and is not only sympathetic to its context but also contributes to the regeneration of the Dun Laoghaire-Rathdown waterfront.
 
The answer
At the building’s heart is the Grand Atrium, which houses the main library and reading rooms. Most of the office and support spaces, meanwhile, are discretely contained within the wall of the building, with specialist functions accommodated in the atrium’s irregular spaces. The Haigh Terrace façade features a dynamic light painting made from coloured glass sheets suspended in front of the wall. Seen from the outside, the colours play upon a blank canvas, the effect changing throughout the day. Cutting through the building’s wall is the ‘Time Walk’. This provides two entrances as well as creating a foyer that encourages people to pass through the building and explore the library and cultural facilities on offer.

 

01-Dun-Laoghire-02.jpg 02-Dun-Laoghire-Landscape-ele-clear-2.jpg 03-Dun-Laoghire-Elevation-Street.jpg